Ruokavaliosta apua migreeniin?

 Olin 12-vuotias kun sain ensimmäiset kovat päänsärkyni, niitä oli usein ja ne olivat niin kovia, että vanhempani veivät minut tarkempiin tutkimuksiin. Aivoistani otettiin magneettikuvat, ja suljettiin pois mm. pikkuaivojen kasvaimen mahdollisuus. Sain diagnoosiksi aurattoman migreenin. Teini-ikää lähestyttäessä kohtaukset pahenivat, jouduin tiputukseenkin. Ne alkoivat usein aamuyöstä, ja olivat niin kovia, että luulin kuolevani. Niitä oli kuitenkin huomattavasti harvemmin, kuin nyt aikuisiällä ja pärjäsin vuosia pelkällä tulehduskipulääkkeellä kohtauksen aikana, kunhan sen otti tarpeeksi aikaisin. 
Viime vuonna aloin kärsiä jokapäiväisestä päänsärystä jopa 3 viikon ajan kuukaudesta, kipu loppui tai lieveni aina hetkeksi särkylääkkeillä. Sanomattakin oli siis selvää, että kun vedin buranaa ja panadolia maksimiannoksia 3 viikkoa kuukaudesta, niin se ei todellakaan voi olla pitkällä aikavälillä hyväksi keholle. Kävin myös lääkärissä, mutta emme jostain syystä ymmärtäneet toisiamme, ja lääkärin mielestä päänsärkyni on lievää. Viimeinen naula arkkuun oli se kun sain työpäivän aikana aivan yllättäen niin kovan päänsäryn, että jouduin lähtemään päivystykseen aivoverenvuotoepäilyn vuoksi, kipu alkoi kuin nappia painamalla. Sairaalassa minulle tehtiin tutkimuksia ja annettiin lääkettä suoneen, kyse oli jälleen migreenistä, epätyypillisestä vain. Yleensä kohtaukseni ovat alkaneet pikkuhiljaa väsymysoireilla ja pahentuen noin parin tunnin kuluessa, nyt oli eri tavalla.  

Aloin etsiä keinoja vähentää kohtausten määrää, onhan töissäkin todella hankalaa, jos on liki koko kuukauden pois pelistä jatkuvan pääkivun vuoksi.  Kuulin vinkin, että tietyt ruoka-aineet saattavat joillain aiheuttaa migreeniä. Vinkin antaja osasi myös kertoa mistä ruoka-aineista hänen tuttavansa ovat saaneet kohtauksia, joten kokeilin niitä:

-karkit

-värikkäät limsat

-cola light/zero 

                                         ovat yksi pahimpia, niitä olen vältellyt koko kesän.
Myös banaani on yksi, jonka syömisen jälkeen olen muutaman tunnin kuluttua kärsinyt päänsärystä.  Join kesällä yhtenä päivänä punaista zero kanesia, ja pian olikin taas kuukauden ainoa migreeni. En tiedä mikä näissä on se laukaiseva tekijä, mutta pääasia on se, että kun välttelen niitä, niin kohtaukset pysyy poissa. Onneksi näitä on melko helppo vältellä, kun ovat pääosin elintarvikkeita, jotka eivät ole välttämättömiä.

3 viikon kohtaukset vaihtuivat siihen, että minulla on ehkä kerran kuussa yhtenä päivänä pää kipeä, mutta se menee särkylääkkeellä ohi, eikä jatku päiväkausia.  Halusin jakaa nämä vinkit siksi, koska migreeni voi olla todella vaikea sairaus, ja jos joku muukin voi saada apua tiettyä asioita välttelemällä niin ollaan jälleen eteenpäin migreenin hoidossa. 

Nämä ovat kokemuksen kautta saatuja omaan migreeniini tehoavia keinoja, ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos tuntuu ettei kohtauslääkkeetkään tuo toivottua apua.  Ja jos kärsit uudesta päänsärystä, mene aina lääkärille! 

Instagramini  miiakatariiina

Haluaisin kuulla myös kokemuksia, että oletko sinä löytänyt jostain ruokavaliosta apua migreeniin/päänsärkyyn? 

Kommentit

 1. Liisa17.55

  Se on aspartaami, joka monelle laukaisee migreenin. Yleensä sitä on just sokerittomissa limsoissa, mutta myös melkeen kaikissa sokeritttomissa syömisissä, kuten mehuissa, rahkoissa tms.
  T. Migreenikko myös

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan migreenin myös karkista, joten joku muu on myös varmaan aspartaamin lisäksi. Mut on kyl hyvä, et löytyy näitä ruokia mitkä laukasee, nii osaa vältellä niitä!

   Poista

Lähetä kommentti

kiitos kommentista! =)