Sivut

torstai 8. syyskuuta 2016

Lasten liikkuminen

Juuri julkaistiin uudet alle 8 vuotiaiden liikuntasuositukset, joissa liikuntaa suositellaan 3h päivässä. 2h tästä pihaleikkejä yms ja 1h "hikistä" liikuntaa kuten vaikka trampoliinilla hyppelyä. Rupesin samalla miettimään omien lasteni liikkumista ja nämä kaksi vauhtimimmiä liikkuu päivän aikana niin paljon, että saisivat joskus olla hieman paikallaankin.

Aamu alkaa sillä, että nuo pomppii sängyllä, isin, äidin, peittojen ja kaiken päällä. Se jatkuu portaissa roikkuen, alakertaan roikkumaan renkaisiin. Sitten pompitaan vähän sohvalta toiselle tai lattialle, tehdään kuperkeikkoja, lasketaan "liukumäkeä" kiipeämällä tyynyistä tehtyä vuorta pitkin ja laskemalla alas. Käydään vähän pihalla, jossa juoksentelevat ympäriinsä, kiipeilevät liukumäkeen, pomppivat trampoliinilla tai painivat maassa.  Sisällä jatketaan koko ilta, pienemmän toimesta mm. pöydälle kiipeämällä, lisää renkaissa roikkumista. Juoksemista, toisen pukkaamista nuken kärryissä. Jossain vaiheessa päivää saatetaan myös ottaa kunnon tanssishow jonkun hyvän musiikin tahtiin, esim. tällä hetkellä ALMA on ihan kunkku.
Tälläisen arkiliikunnan lisäksi Mimi aloitti juuri taitoluistelun ja ollaan tällä viikolla käyty kaksi kertaa jo yleisöluistelussa harjoittelemassa hieman sunnuntaita varten. Sunnuntaina on sit taas treenit. 

Meille vois siis joku antaa säännön, että kauanko lapsen olisi hyvä olla paikallaan vuorokaudessa, niin, että vanhemmat ei ylirasitu sen touhuamisen katsomisesta. :D

Miten paljon teillä alle kouluikäiset liikkuu päivässä ja joutuuko patistamaan pois esim. telkkarin äärestä?  


2 kommenttia:

 1. Anonyymi17.29

  Mun mielestä nämä liikuntasuositukset on suunnattu ehkä hieman isommille lapsille kuin mitä sinun lapsesi ovat. En nyt tarkoita sitä että nyt tehdään taas asiat väärin, vaan on täysin luonnollista että pienet lapset riekkuu ja riehuu päivät pitkät, mutta kun mennään sinne päälle viiden kuuden ikävuoden, lapset alkavat selkeästi ottaa mallia aikuisista ja sohva/pädi/telkkari houkuttaa enemmän kuin se liikkuminen.

  Anna siis lasten riehua ja liikkua niin paljon kuin mahdollista ja kannusta liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan! :) Valitettavasti useat vanhemmat itse passivoittavat lapsensa ja sitten mietitään miten tämä 3h/pvä saataisiin muka toteutettua kun "ei mulla ole itsellä aikaa viedä lasta koko ajan harrastuksiin."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mäkin näkisin, että ennemmin just 5-6 vuotiaita saa patistaa jo liikkumaan. 3 vuotiaat varmaan vielä liikkuu suht luonnollisestikkin paljon, kun ovat vielä niin pieniä, ettei telkkarin ilot oo ehkä vielä vieneet kokonaan mukanaan. ;)

   Ja oot ihan oikeessa. Monesti se liikkuva elämäntapa on vanhemmistakin lähtöisin, jos vanhemmat itse viihtyy sohvalla, niin varmasti myös ne lapset viihtyy siellä enemmän.. Meillä ulkoillaan tosi paljon, joten uskon, että myös lapset oppivat elämäntavan jossa tekeminen keksitään itse =) Toki joskus saa katsoa telkkaria/pelata yms, jos on tehty jo paljon muuta. Vielä ei oo tarvinnu sen suhteen aikarajoituksia laitella, kun aina noille on tähän saakka kelvannut mielummin vaikka puistoon lähtö! Toivottavasti myös myöhemmin.

   Poista

kiitos kommentista! =)