Sivut

perjantai 11. joulukuuta 2015

10+ vinkkiä säästämiseen kotihoidontuella

Usein kuulee sanottavan, ettei voida jäädä kotihoidontuelle, koska rahat eivät riitä. Monilla se onkin aivan totta, kotihoidontuki on todella pieni ja jos miehenkään tulot eivät ole kovin suuret, voi olla todella tiukkaa. Mutta tässä vinkkejä, joilla keskituloinen perhe pärjää jo hyvin. Vinkit käyvät kuitenkin oikeastaan vähän keneen tahansa. Olit sitten opiskelija tai työssäkäyvä, niin näitä vinkkejä kannattaa noudattaa, koska mikään raha ei ole niin suuri, etteikö se loppuisi, jos sitä rahaa käytetään enemmän kuin sitä tulee. 

1. Älä osta osa-maksulle ellei ole aivan pakko, kuten pyykkikone hajoaa, eikä ole säästörahoja.

2. Säästä rahaa silloin, kun sitä on. Jo pienikin summa kuussa riittää. 2 euroa/pv on 50 euroa kuukaudessa. 

3. Käytä säästörahoja kuitenkin vain harkiten, vain silloin kun on oikea tarve.

4. Mieti mitä oikeasti tarvitset ja mikä on vain mielihyvän tuomista. Tarvitsetko todella niitä uusia vaatteita? Pärjäisitkö entisilläkin? Tarvitsetko Iittalan kahvikuppeja lisää, tarvitsetko juuri tällä hetkellä uusia shampoita/hoitoaineita jne. Kohdassa 9 lisää tästä.

5. Edelliseen liittyen, käytä aina ensin loppuun vanhat kauneudenhoitotuotteet ja hyödynnä tarjoukset, joissa saat usean kerralla. 

6. Älä osta muitakaan heräteostoksia

7. Osta kaupasta pääosin itsevalmistettavaa ruokaa, esimerkiksi kanaa, jauhelihaa, riisiä, pastaa, vihanneksia, hedelmiä, maitoa, kermaa, turkkilaista jogurttia... jne. Näillä pärjäät jo pitkälle ja, kun tarvittaessa täytät maustevarantoja ja muita kuivatarvikkeita niin kaapissa on aina jotain josta tehdä ruokaa. Einekset tulevat kalliiksi, vaikka 1 euro jostain laatikosta halvalta kuulostaisikin, niin loppupeleissä se ei tule halvaksi, jos syömäreitä on monta. 4 henkinen perhe syö helposti alle 500 eurolla kuukaudessa, jos et osta ylimääräistä etkä heitä ruokaa roskiin.

8. Käytä kirpputoreja hyödyksi. Varsinkin pienille lapsille sieltä löytyy aivan uudenveroisia toppavaatteita, sisävaatteita, kenkiä, leluja jne. Aina ei kannata ostaa uutena. Viimeksi löysin ticketin toppahaalarin Mimille 7 eurolla, aivan kuin uusi.

9. Maksa ensin laina/vuokra, sähkö, vesi, netti/puhelinlaskut ja muut asumiseen liittyvät pakolliset kulut. Tämän jälkeen osta ruokaa. Jos rahaa jää, älä lähde shoppailemaan vain siksi, että ylimääräistä rahaa jäi. Palkkapäivä ei ole sama asia kuin shoppailupäivä. Etenkään jos elätte pienillä tuloilla. Säästä loput.

10. Jos tykkäätte käydä lomalla perheen kesken, se on mahdollista, vaikka toinen olisikin pienillä tuloilla. Kun jätät ostamatta esimerkiksi hienon 20 euron paidan kerran kuukaudessa, säästät siinä jo 20 euroa ja se tekee vuodessa 240euroa, ja kun lasket kaikki muut heräteostokset yhteen summa kasvaakin jo melko suureksi. 240 eurolla menee jo 1 yöksi hotelliin, ehkä jopa kahdeksi. Joten harkitse ostoksia, ja osta VAIN jos tarvitset oikeasti.

Mietti jos jätät 1 kuukauden aikana ostamatta vain yhen 20 euron heräteostoksen ja se tekee jo 240 e vuodessa, kuinka paljon se tekee jos ostat 50 eurolla kuukaudessa tarpeetonta tavaraa?  Se on jo 600 euroa, eli melko muhkea summa! Sillä summalla kävisi jo viikon mökkilomalla.

Mä olen oppinut elämään melko vähällä. Meillä toki on talo, auto ja käydään joskus lomallakin. Mutta ei me kuitenkaan mitään rikkaita olla, etteikö meidänkin rahat olisi tiukilla jos ostettais aina kaikkea mitä päähän pälkähtää. 

Yritän entisenä himonettishoppailijana välttää heräteostoksia ja aika hyväksi rahankäyttäjäksi olen viime vuosina oppinutkin, en oikeastaan koskaan osta mitään mitä en tarvitse. Joskus, toki haluan käyttää rahaa itseenikin ja ostan esimerkiksi uuden vaatteen, mutta joka kuukausi en sitä tee. Koen olevani onnellinen näin, saan olla kotona lasten kanssa ja perhe saa kaiken mitä tarvitsee. On varaa myös yllättäviin kuluihin eikä ruokia tarvitse laskea.

 Kun ostettiin tämä talo ajateltiin, että tämän hetken prioriteetti on se hyvä koti jossa asua, siihen käytetään paljon rahaa ja maksetaan lainaa pois nopealla aikataululla, mutta jos rahatilanne tästä vielä huononisi tai lainojen korot pomppaisivat ylös olisi meillä aina varaa pidentää laina-aikaa.. jonka vuoksi taloutemme on turvattu myös pidemmän päälle.  Toinen prioriteetti on kaikki ruoka jota tarvitaan ja kolmantena tarpeelliset vaatteet. Esim. nyt on ensi kevääksi hankinnassa Mimille uus toppapuku, entinen menee Ennille. Aion ostaa sen joulun jälkeisistä alennusmyynneistä, jolloin säästän jopa 50% ellei enemmänkin hinnasta. Tarjoukset siis kannattaa aina käyttää hyödyksi, vaikka tienaisit 10 000 euroa kuukaudessa. Raha ei kasva puussa. 

Joskus voi tietenkin olla sellainen tilanne, että raha ei riitä vaikkei ostaisi mitään ylimääräistä. Maksaisi vain asumisen, syömisen ja muut siihen liittyvät kulut. Tällöin kannattaa hakea toimeentulotukea, koska siihen on yleensä oikeutettu töissäkäyväkin ,jos tulot tippuvat liian pieneksi. Kannattaa myös miettiä, onko mahdollista vaihtaa halvempaan asuntoon (ellei asumisen taso tippuisi liikaa.) Jos raha ei vieläkään riitä esimerkiksi ruokaan, on mahdollista saada myös seurakunnalta ruoka-avustusta. Onneksi meillä Suomessa on melko hyvin turvattu ihmisten toimeentulo.


ps. Tupakka, alkoholi yms, on tietenkin suuria rahanmenoja. 

Mitkä on sun parhaat säästövinkit ja tuliko vielä jotain mieleen joka tästä unohtu?

21 kommenttia:

 1. Anonyymi14.33

  Itse olen huomannut että ne kaikkein vähävaraisimmat ovat yleensä huonoimpia rahankäyttäjiä. Auto on pakko olla vaikka pärjäisi ilmankin. Nettiyhteys täytyy olla kaikkein nopein ja kallein. Heille tulee tilattuja lehtiä. Polttavat valmistupakkeja, ostetaan Iltalehtiä, käydään kahvioissa kahvilla jne. Monikin asia on omavalinta josta voisi luopua. Asunto saattaa olla liian kallis mutta sitä ei vaihdeta. Elämä on valintoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just nuo lehtitilaukset, kahvilassa käynnit jne on isoja rahareikiä, joita kannattais välttää ellei oikeasti ole ylimääräistä. :)

   Poista
  2. Anonyymi10.28

   Tähäm olen erimieltä.. noh meillä on auto, koska se on pakollinem.. mutta ei kyllä tuu käytyä kahviloissa tai ostettua iltalehtiä..koska ei siihen oo varaa.. mies kotihoidon tuella ja itse opintotuella.. kaksi lasta.. väitän itseäni kyllä paremmaksi rahankäyttäjäksi kuin niitä ketkä ovat töissä vakituiseen ja palkka hipoo 2000e/kk.. kun tuloja on alle 1000e/kk, ei todellakaan ole varaa pistää mihinköän turhaan..

   Poista
  3. Joo. Ei tääl pohjoses aina pärjää ilman autoa! :) Mutta se onki just se kokonaisuus mikä ratkasee. Moni ei pärjää sillä 2000 eurollakaan kuussa, kun ei osaa käyttää rahaa ja moni pärjää 1000 eurollakin! :)

   Poista
 2. Nää on oikeasti hyviä vinkkejä :)
  Ja kohta niitä taas täytyy ihan kunnolla noudattaa, kun kodinhoidontuelle jää .. :D
  Toi on muuten jännä, kun nuorempana ihan tosissaan se palkkapäivä oli muka virallinen shoppailupäivä. Ei sitä oikeasti olis ollut tuhlattavaksi asti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. :D Mäki olin aina heti rahapäivänä shoppailemassa. :D

   Poista
 3. Lastenvaatteiden hankkimiseen yksi hyvä vinkki on vaihtaminen ja lainaaminen. Saimme kaverilta hänen esikoisensa luistimet lainaan täksi talveksi meidän lapselle ja palautamme keväällä jotta kaverin nuorempi lapsi saa ne sitten seuraavaksi. Vaatteita vaihdellaan myös kavereiden kanssa kun lapset ovat eri-ikäisiä sopivasti. Muitakin tavaroita voi ja kannattaa lainata. Olemme lainanneet esim. Tulostinta, matkalaukkua ja kahvinkeitintä naapurilta. Meillä kun on tarvittu niitä vain ihan satunnaisilla kerroilla. Naapuri sen sijaan lainaa meidän polkupyörän pumppua, akkuporakonetta ja isoa kattilaa ajoittain. Kaikkea ei tarvi omistaa itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tuo on kyllä tosi hyvä. Meilläkin hyödynnetään paljon sukulaislasten entisiä vaatteita ym. Ja palautetaan sitten jos tarvivat/haluavat takaisin. Ja just työkalut voi ostaa vaikka puoliksi omien vanhempien kanssa ja se käyttää joka tarvitsee ym. :)

   Poista
 4. Ihanaa ♥ Mä oon itse säästeliäs ja tässä olikin paljon tuttuja juttuja :) Meillä on paljon sukulaislapsilta kierrätettyjä vaatteita ja itsekkin annan mielelläni kiertoon vaatteita kun pienenee. Ulkovaatteisiin ja kenkiin haluan panostaa joten ne ostan uutena ja laadukkaita tuotteita mutta aina alennus myynnistä :) Siinä kyllä myös säästää kun voi kierrättää isoveliltä pikkuvelille. Kotiäitinä kyllä oppii säästämään kuluissa ja joskus kyselenkin muilta heidän vinkkejään joten kiitos tästä. Sen voisin lisätä että kannattaa ostaa pakkaseen ruokaa aina jos on hyvä tarjous tai -30% -50%. Melkein mitä vaan voi pakastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nuo aleruoat unohtukin laittaa. Just tänään ostettiin -30 naudan jauhelihaa pakkaseen. :D Ihana aina kaupas, ku näkee et joku lempparituote on tarjoukses, nii kahmii hirveet kasat sitä pakkasee.

   Poista
 5. Hyvä postaus ja mainioita vinkkejä monille! :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi21.37

  Tosi hyviä vinkkejä! :) Tää kulutushysteria ja materian palvominen on ihmisillä nykyään ihan pimeetä. Lapset täytyy olla päästä varpaisiin gugguuta ja mini rodinia, kotoa sisustetaan stringillä ja kartellilla ja kuvitellaan, että monen sadan euron laukku on joku sijoitus. Arvostus ja ihailu hankitaan materian kautta. Tää nyt on hieman kärjistettyä, mutta tuota elämää puskee niin monet blogit ja instat. En siis millään tavalla viittaa tähän sinun blogiin :)
  Pahoitteluni, kun vähän karkas. Oon vaan miettiny paljon näitä asioita viime aikoina.
  Mukavaa joulun odotusta teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon niin samaa mieltä. Näin taannoin telkkarissa mainoksen, jossa lapsella ei ollut varaa merkkivaatteisiin tai älykännykkään. Mainokset löytyvät myös youtubesta "köyhyys satuttaa" nimellä. Sain mainoksesta sen kuvan, että olet jotenkin huonompi ihminen ja sua on "oikeus" kiusata, jos et omista aitoja merkkivaatteita. Ihan älytöntä. Mä en ostis lapselle ikinä siitä syystä merkkivaatteita, ettei häntä kiusattais koulussa. Käskisin hakeutumaan piireihin, joissa tuollaisista asioista ei kiusata.

   Mä en ole koskaan ymmärtänyt sitä, että haet itsellesi arvostusta materian kautta. Oikeita ystäviä on ne, jotka eivät sellaisista typeryyksistä välitä. Mua ei ainakaan tippaakaan kiinnosta, onko mun ystävällä michael korsin laukku vai joku tavallinen merkitön laukku. Ei mun ystävyyttä mitata sillä, että mitä ne ystävät omistaa.

   Poista
  2. niin ja mukavaa joulun odotusta myös sinne! :)

   Poista
  3. Oon vaistonnut kyllä että sulla on sydän kohillaan. "ei mun ystävyyttä mitata sillä, että mitä ne ystävät omistaa" ihanasti sanottu!! <3 samoin ajattelen minäkin. Tärkeintä on se mitä ihminen on sisältä.

   Poista
  4. Niin on. :) <3 Vois moni ihana ihminen jäähä tutustumatta, jos liikaa keskittyis ulkoisiin ominaisuuksiin.

   Poista
 7. Tosi hyviä vinkkejä.
  Mä ostelen myös aleista ja kirpulta lapsille vaatteita. Varsinkin alemyynnit käytän hyväksi kun lapsiakin on näin monta. :) Meillä heräteostokset väheni sillä kun käydään harvemmin kaupassa ja listan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo.. Joulun alennusmyynnit siintää silmissä. :D Tänää just katselin Prismasta Reiman pukuja ja toivon niihin suuria aleprosentteja joulun jälkeen. ;) Ja joo, mitä harvemmin käy kaupassa, sitä vähemmän kuluu rahaa. Ja lista on ehdoton!

   Poista
 8. Mä oon säästänyt tämän vuoden lähes kaikesta, mutta mitään ei kyllä oo säästöön jäänyt :D Eli kaikki on mennyt johonkin tarpeelliseen, vaikka mitään materiaa ei ole tullut hankittuakaan. Okei, meillä nyt toi kahden asunnon loukku se mikä vie ne.

  Mutta tosiaan, jos asuu keskustassa niin ei välttämättä tarvitse autoa. Jos on hyvät julkiset, niin säästäisin kyllä autossa! Meillä on pakko olla kaksi autoa, että päästään liikkumaan. Julkisia ei ole lainkaan.

  Ruoka on nykyään törkeen hintaista, mä oon säästänyt sillä vähän että olen kulkiessani ostanut muualta ruuat. Paljon edullisempaa kuin meidän kaupoissa. Eli pienistäkin puroista voi kertyä iso virta jos sen hyödyntää oikein. Ja kuitit tietty kannattaa tarkistaa oston jälkeen. Vaikka 0,4e tuntuu hintavirheenä pieneltä niin se on iso jos ajatelet että se tapahtuu joka ostosreissu.

  Yks ehkä paras säästövinkki itsellä olisi (omasta mielestä), että tee helppoa ruokaa pakasteeseen. Esim. pizzaa tms. Kun on ihan hirveä nälkä kotiin tullessa, tekis mieli hakea jotain mättöö mut voikin ottaa pakkasesta ja lämmittää nopeasti syötävää. Säästyy monta kymppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei mullakaan paljoa kyllä noista omista kotihoidontuista ja lapsilisistä ja satunnaisista blogituloista jää säästöön. :D Mut Jarilla onneksi aina jotain jää. Joo kahden asunnon loukku on kyl paha :/ Toivottavasti selviää pian.

   Meilläkää ei täällä päi kulje julkiset ollenkaa, mut asutaa aika lähellä keskustaa, että jos rahatilanne huononisi, niin olisi myös mahdollista kulkea paljon jalan.

   Ruokakaupoissa kannattaa tosiaan seurata tarjouksia!

   Ja joo pakkaseen kannattaa ehdä edullisia perusruokia valmiiksi. Hyvin säästää jus jos on kiire.

   Poista

kiitos kommentista! =)