Sivut

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Miksei vauvaa saisi rauhoitella sylissä?

Aina netissä ja yleisissä ns. kasvatusoppaissa törmää siihen samaan kaavaan, eli siihen että mahdollisimman pian lapsi vain omaan sänkyyn ja nukahtamaan itsekseen, että oppii sitten nukkumaan itse eikä varmasti häiritse vanhempiaan enempää. Missään nimessä lasta ei saa rauhoittaa syliin ennen nukkumaanmenoa tai voi koitua myöhemmin ongelmia. Mäkin aiemmin ajattelin näin, kun en ollut ajatellut asiaa tarkemmin. Mutta nyt kun Mimi kärsii suurimmasta eroahdistuksesta niin oon antanu rauhoittua mun rinnanpäällä ennen sänkyyn viemistä, mutta kuitenkin niin ettei ole unessa kun lasken sänkyyn. Mä en näe tässä mitään pahaa; kaivataanhan me aikuisetkin läheisyyttä, varsinkin iltaisin. Ollaan miehen kanssa sylikkäin jne, miksen saisi siis ottaa lasta samaan kasaan? Miten se lapsi siitä muka muuttuu liian hemmotelluksi, ihan höpö höpöä semmoset jutut. 

Aion jatkossakin sylitellä Mimiä iltaisin. Yöt sujuu paremmin ja tyttö saa mennä hyvillä mielin nukkumaan, eikä tarvi itkien mennä nukkumaan, ollu viimeaikoina semmosta et 100 kertaa saa laskee pään takas tyynyyn, ku nousee aina puoliunissaan seisomaan ja rupeaa itkemään. Yks päivä sit otin syliin telkkaria katsoessa ja nukahti siihen, yllätyin! Kokeilin samana iltana, että josko rauhoittuisi siinä sylissä myös unille ja se toimi! Silmät alkoi luppaseen ja eikun omaan sänkyyn, koko tähän prosessiin meni vain 10 minuuttia kun omaan sänkyyn viedessä siihen alkoi nyt pahimmillaan mennä jopa tunti. Aiemmin on kyllä nukahtanut ihan hyvin sänkyynsä ilman nukuttamista, nyt vaan on tällänen vaihe. 

Mä aion antaa niin paljon hellyyttä tuolle pienelle suloiselle ihmisenalulle kuin vain pystyn, en ihan oikeasti usko että hellyys olisi pahasta ja lapsi tottuisi liian hyvälle. Ja entä sitten vaikka tottuisikin? Miten se voi ketään haitata, että lapsi vaikka 5 vuotiaana haluaa katsella telkkaria äidin kainalossa ennen unille menoa, tuskin sitä 5 vuotiasta enää kannella tarvii.. :) Nää on pieniä vain kerran ja 20 vuoden päästä ajattelet, että voi miksi en nauttinut siitä vauvantuoksusta riittävästi.

Se on mun lapsi ja mä haluan pitää sitä lähellä ja antaa läheisyyttä ihan niin paljon kuin se tarvii, mä en koe ongelmaksi sitä että rauhoitutaan yhdessä telkkarin ääressä, mä mielummin teen niin kuin viskaan omaan sänkyyn peuhaamaan ittensä itkien tai muuten vaa ähisten uneen. Tää on meidän iltarutiini, vähän kuin iltasadun lukeminen. Mä en ihan oikeasti näe siinä mitään ongelmaa. 

Ja itsekkin nautin näistä yhteisistä halihetkistä. Mielihyvähormoonia molemmille. <3

12 kommenttia:

 1. Ihan oikein! Munkin mielestä lapsi tarvitsee ennen kaikkea rakkautta. Ja mikä olisi parempi tapa osoittaa sitä rakkautta ihan pienelle kuin pitämällä toista lähellä, silittelemällä ja suukottelemalla. Ja kuten sanoit, varmasti vaikuttaa lapsen yöuniin positiivisesti, jos hän on saanut illalla kokea kunnon läheisyys- ja turvallisuustankkauksen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. :) Rakkautta ei voi koskaan antaa liikaa, eikä varsinkaan läheisyyttä! Mitä enemmän sitä parempi. :)

   Poista
 2. Anonyymi23.53

  Esikoinen nukahti parhaiten syliin vauva-aikana, nukahti iltaunille syliin lähemmäs vuoden ikää. Sitten kun siirryttiin pinniksestä isoon sänkyyn jatkettiin nukuttamisella ja hyvinhän se meni. Nyt on esikoinen 4 (täyttää ensi kuussa 5) ja nukahtaa omaan sänkyyn todella hienosti, 10min. ja on unten mailla, vielä toki tulee viereeni aamulla mutta nukkuu melkein koko yön siis omassa sängyssä :)

  Toinen lapsi nukahti kans aluksi hyvin syliin mutta kun hän oli 6kk:n ikäinen häntä vissiin alkoi ahdistamaan syliin nukahtaminen koska, sylissä alkoi huuto joten, hän sai nukahtaa itse sänkyynsä ja se toimi.

  Kolmas ei ole ikinä tykännyt nukahtaa syliin vaan nukahtaa parhaiten siten, että saa nukahtaa itse mutta jonkun pitää olla näkyvissä eli, jompikumpi meistä vanhemmista makaa meidän sängyllä (mies lukee omia kirjoja ja jos minä nukutan niin selailen Fb:tä) ja poika nukahtaa 10-20min. sisään.

  Onneksi meille on suotu 3 lasta koska nyt huomaan kuinka kaikki lapset ovat erilaisia :)

  Läheisyys ei ole ikinä huono asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaa todellakin, että erilaisia kaikki lapset. Ja ittekki kannatan sitä, että käytetään maalaisjärkeä ja toimitaan sillä tavalla kuin mikä itsestä ja lapsesta tuntuu parhaalta :)

   Poista
 3. Meillä kun imetys jäi pois, niin Juuso on nukutettu viereen (nyt tosin joka toinen yö mie, joka toinen isä= miekin saan joskus kattoa telkkaria kymmeneltä! :D). Sitten siirretty omaan sänkyyn. On ihana hymyillä siinä vierekkäin, painella toistemme neniä ja halia. Ja siihen nukahtaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi <3 <3 Määkää en tiiä mitää ihanampaa ku oma lapsi vieressä. <3

   Poista
 4. Anonyymi8.32

  Meillä esikoinen nukahtanut aina tyytyväisenä itsekseen omaan sänkyyn ja nukkunut yhtenäisesti aamuun asti :)♡

  VastaaPoista
 5. Anonyymi22.30

  Ei oppaatkaan läheisyyttä huonona pidä. Ne vaan haluaa tuoda esille uniassosisaation eli kun vauva yöllä herää/havahtuu, kaipaa samoja olosuhteita kuin nukahtaessaan esim. sitä syliä. Meillä on aina nukahdettu lähekkäin ja se on ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi en annakkaan täysin nukahtaa syliin, vaa avaa silmiä kun lasken sänkyyn. :)

   Poista
 6. Anonyymi10.20

  Tuossa taannoin ku meidän poitsu nukku ihan hirveen huonosti ni luin jostain et sekin saattaa olla syynä et saa päivällä liian vähän läheisyyttä. Tai sitte, et jos toinen vanhempi on päivän töissä ja ehtii illalla olla vaan hetken lapsen kanssa, ni lapsi ei malta mennä nukkumaan.
  Meillä kyllä päivisin sylitellään ihan just niin paljon ku poika syliin kaipaa. Tykkää touhuta paljon itekseen, mut säännöllisin väliajoin hakeutuu aina tykö ja sillon pitää hetki sylitellä jonka jälkeen taas hymyssä suin jatkaa leikkejään:)
  Meillä rauhotti öitä kylläkin ihan hirveesti se ku löydettiin omat iltarutiinit niin et poika nukahtaa itekseen sänkyyn, eikä tarvii nukuttaa sylissä kanniskellen niinku tosi pitkään tehtiin sillon ku oli ihan pieni. Koskaan ei siis ihan kokonaan nukahtanu syliin, mut melkeen. Kuitenki vielä nykyäänki iltarutiiniin kuulu se et mennään makuuhuoneeseen rauhottumaan ja sylikkäin juomaan iltamaito. Sen jälkeen menee tyytyväisenä sänkyyn ja usein nukahtaa sinne kerrasta, välillä täytyy käydä kattomassa parikin kertaa:)
  Mutta oikeesti, jos teillä homma toimii noin ni sillon teette niin! Kyllä meki tehään monia juttuja suosituksista poikkeavalla tavalla koska se vaan toimii meillä. Mut tommoset ohjeet on silti ihan hyviä olla olemassa, et jos on ongelmia jonkun asian kanssa ni tietää vähän miten homma vois toimia ja voi sen kautta löytää tavan mikä itelle ja lapselle on hyvä:)

  -Mari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki on nukahtanut tähän saakka hyvin sänkyyn, mutta nyt ollu jonkumittanen jakso kun nukutus vaan kesti ja kesti. Meil on iltarutiinit aina ollu samat, että ainakaan siitä ei voi johtuu. :/ Nyt sit muutamana päivänä annoin rauhottua mun rinnan päällä, mutta kolmena viime päivänä on taas nukahtanut hyvin sänkyynsä pelkällä maidon juottamisella sylissä. :)

   Poista

kiitos kommentista! =)